Gőzölgő, sötét, átlátszatlan, bársonyos ital. Keserű, illata mégis meghitt légkört teremt. Hétköznapjaink megunhatatlan része, ami túlnőtt saját magán. Igazából már nem a hatása a lényeg. A kávézás szenvedély. Aki egyszer ráérzett az ízére, úgy van vele, mint Gombóc Artúr a csokoládéval, vagyis szereti: a hosszút, a presszót, a forrót, a jegeset, a tejeset, a pótot, az olaszt, a törököt, az írt, a vaníliást, az üreset, a tejszíneset, a habosat. Ráadásul meg van az az előnye a csokoládéval szemben, hogy nem lehet tőle elhízni.
De maradjunk pártatlanok! Nagy mennyiségben a kávé is egészségtelen, mint minden, ami élvezetes, vagy amire szívesen rászokunk. A kávé ugyan felfrissít, de emellett arra is jó, hogy munkaidőben legálisan szusszanjunk egyet, esetleg közben magánéleti problémáinkról cseveghessünk, vagy zaccából a jövőnket találgassuk. A kávézás mikéntje sok mindent elárul az emberek életmódjáról. Mikor, kivel, hol, milyen pohárból, milyen pörkölésű, nikotinnal vagy anélkül.